Heb je last van regelmatig en veel hoesten en wordt dat hoesten ook steeds vervelender voor je? Dan is de kans groot dat je last hebt van vastzittend slijm in je keel of je longen.
Vastzittend slijm kan erg vervelend zijn en kan tijdelijk je leven bepalen. Je hebt bijvoorbeeld slapeloze nachten van het hoesten wat maar niet echt lost komt waardoor je weer hoestprikkel krijgt.
Na een gebroken nacht heb je in de ochtend veel slijm in je keel. Wat kun je doen tegen vastzittend slijm en wat is slijm eigenlijk? Je leest dit allemaal in dit artikel.
De oorzaken van vastzittend slijm
Slijm in de bovenste luchtwegen wordt meestal veroorzaakt door een virusinfectie, zoals een acute bronchitis. Je slijmvliezen raken ontstoken, gaan opzetten en produceren meer slijm.
Een andere oorzaak van slijmvorming is roken. Roken kan namelijk ontstekingsreacties geven waardoor je extra slijm gaat aanmaken.
Vastzittend slijm kan erg hardnekkig en vervelend zijn, zeker in geval van complicaties zoals bijvoorbeeld een bijholteontsteking.
Wanneer je pas gestopt bent met roken kun je in eerste instantie meer last krijgen van vastzittend slijm. Je merkt echter wel dat de slijmvorming afneemt wanneer je langer gestopt bent met roken en je hoest dan ook minder slijm op.
De gevolgen van vastzittend slijm
Wie last heeft van vastzittend slijm, zal over het algemeen vaak moeten hoesten en kuchen. Het slijm komt los in de longen door te hoesten en komt daarna in de keel terecht. Dit slijm kun je dan weer uitspugen of doorslikken (doorslikken kaan geen kwaad omdat het slijm via je slokdarm in je maag komt).
Als er sprake is van zeer vastzittend slijm, dan lukt het niet altijd om het slijm op te hoesten. Omdat het slijm dan niet goed wegkomt zal de hoestprikkel blijven bestaan waardoor je blijft hoesten.
Dat is anders als je last hebt van taai slijm. Dit is dik slijm in je longen dat je niet weg krijgt, hoe vaak je het ook ophoest. Het taaie slijm belemmert je ademhaling en hierdoor voel je je benauwd. Je lichaam geeft vervolgens als reactie een hoestprikkel: je begint te hoesten om van het slijm af te komen.
Wat kun je er aan doen?
Wanneer je erg veel last hebt van vastzittend slijm, kun je speciale medicatie gebruiken die het vastzittende slijm deels kan oplossen. Het ophoesten van het slijm wordt dan gemakkelijker.
D werkzame stof in slijmverdunners is acetylcysteïne. Deze stof verdunt het taaie slijm in je longen. Acetylcysteïne is onder andere verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Je kunt het kopen in de vorm van:
- Zuig- of bruistabletten
- Capsules
- Poeder
- Drankje
Je neemt het bij voorkeur ’s ochtends in. Na enkele dagen merk je al dat je slijm makkelijker op te hoesten is. Gebruik in elk geval geen hoestremmers omdat je het dun geworden slijm juist moet ophoesten.
Een andere goede tip is het drinken van warme dranken. Hierdoor komt het slijm iets losser waardoor je het makkelijker kunt ophoesten.
Stomen kan ook helpen om het slijm wat los te krijgen. Wanneer je gaat stomen kun je het beste gewoon heet water gebruiken en verder geen menthol of eucalyptus toevoegen.
Deze stoffen kunnen namelijk de slijmvliezen verder irriteren waardoor je alsnog meer slijm gaat produceren.
Ook kun je het beste andere irriterende factoren vermijden, zoals rokerige, stoffige of slecht geventileerde ruimtes. Neemt u ook geen geneesmiddelen die de hoestprikkel dempen, want hoewel u dan minder hoest, blijft het slijm gewoon zitten.
Is vastzittend slijm ernstig?
In principe is vastzittend slijm niet ernstig; bij een verkoudheid of griep is het heel normaal dat er slijm wordt gevormd.
Maar, het vormt wel een uitstekende voedingsbodem voor bacteriën! Indien je echter na drie weken nog steeds last hebt van vastzittend slijm en je klachten niet minder zijn geworden, neem dan sowieso contact op met je huisarts.
Wanneer er sprake is van bloed bij het slijm moet je je direct melden bij de huisarts!
Wanneer je piepend ademt of wanneer het vastzittend slijm zó hardnekkig is, dat je benauwdheidsklachten krijgt moet je ook direct je huisarts inschakelen.