Hoesten is een lichamelijke reflex die ons beschermt tegen stoffen van buitenaf. Door stevig te hoesten zorg je er voor dat de schadelijke stoffen het lichaam verlaten.
Meestal zorgt slijm er voor dat deze stoffen gebonden worden waardoor je ze effectief kunt opruimen.
Slijm is in de meeste gevallen wit/doorzichtig tot grijs van kleur. Wanneer het slijm wit/helder of waterig is kan dit het gevolg zijn van een allergie of geïrriteerde luchtwegen, maar het kan ook wijzen op een virale infectie. Een afwijkende kleur van het slijm duidt (vaak) op een ziekte:
- geel/groen of groen longslijm (purulent sputum), kan duiden op een bacteriële ontsteking van de luchtwegen – bij toenemende koorts en algeheel ziek zijn, kan dan een antibioticumkuur voorgeschreven worden;
- geringe rode kleur (sanguinolent sputum) is slijm vermengd met bloed- dit kan veroorzaakt worden door te hard hoesten waarbij een klein bloedvaatje kapot gaat of als het langer aanhoudt, duiden op een infectie, verwonding of een kwaadaardig gezwel in de longen (longkanker);
- roest-bruine kleur (sputum rufum) Deze kleur wordt vaak aangetroffen bij een longontsteking, door bloed kleurt het roest-bruin.
- roze schuimend sputum/slijm komt voor bij vochtophoping in het longweefsel (= longoedeem).
Bij een verkoudheid en een luchtweginfectie kan na enkele dagen ook sprake zijn van een gele of geel-groene kleur van het slijm. Het gaat dan niet om een bacteriële infectie in de longen. Bij een verkoudheid zal het slijm na enkele dagen weer veranderen van geel of groen naar wittig van kleur.
Wanneer je groen slijm ophoest hoeft dit niet altijd te betekenen dat er iets aan de hand is. Mocht je echter twijfelen raadpleeg dan altijd je huisarts!