Hoesten is een vervelend iets maar is wel noodzakelijk. Deze beschermende werking zorgt er voor dat schadelijke stoffen het lichaam verlaten.
Toch kan het soms pijnklachten geven of veel ongemak.
Dit is de reden dat veel mensen contact zoeken met de huisarts. Medicatie kan namelijk verlichting geven van de klachten en zorgen ervoor dat het hoesten sneller stopt.
Welke geneesmiddelen worden vaak gebruik bij hoest?
Twee soorten hoest
Het is van belang om te weten dat we twee soorten hoest kunnen onderscheiden;
- Kriebelhoest; Bij kriebelhoest is er sprake van een droge hoest die kriebelig in de keel aanvoelt. Deze hoest wordt in de meest gevallen veroorzaakt door een virusinfectie.
- Slijmhoest; Bij slijmhoest daarentegen is er sprake van slijm dat opgehoest wordt.
Bij kriebelhoest is er sprake van een overmatige kriebel die telkens een prikkeling veroorzaakt. Deze prikkeling zorgt voor veel ongemak overdag en tijdens slaap.
Er wordt geadviseerd om goed te drinken (warme dranken) zodat de keel ‘gesmeerd’ wordt. Daarnaast kan een eetlepel honing of het zuigen op een dropje helpen. Mocht dit niet helpen dan kun je overwegen om geneesmiddelen te gebruiken.
Hoestprikkel onderdrukkende medicatie
Omdat een kriebelhoest altijd wordt geprikkeld kun je bij deze vorm van hoesten het beste de prikkel onderdrukken. Één van de meest voorkomende middelen is Noscapine (werkzame stof) en heeft de minste kans op bijwerkingen.
Noscapine zorgt ervoor dat de drempel van de hoestprikkel hoger komt te liggen. Hierdoor hoef je dus minder vaak te hoesten en krijgen je keel en longen rust en raken zo minder geïrriteerd. Dit middel is verkrijgbaar zonder recept en is in vloeibare en vaste vorm te koop bij de apotheek.
Fluitussin, Noscapect Roter en Otrivin Noscapine zijn de merknamen van dit middel om de hoest te onderdrukken.
Een ander geneesmiddel is dextromethorfan. Dit wordt gebruikt wanneer Noscapine niet goed werkt. Dit geneesmiddel heeft echter een grotere kans op bijwerkingen, net zoals pentoxyverine.
Pentoxyverine is een sterk hoestprikkel-onderdrukkend middel dat soms ademhalingproblemen kan geven. Dit middel wordt dan eigenlijk ook nooit aan baby’s met hoestproblemen gegeven.
Wanneer er echter sprake is van slijm ophoesten, dan dien je bovenstaande medicatie niet te gebruiken. Bij slijmvorming moet je juist hoesten om het los te maken en kwijt te raken.
Geneesmiddelen bij slijm ophoesten
Wanneer je last hebt van slijmhoest is het belangrijk om dit slijm kwijt te raken. Je kunt de keel verzachten met bijvoorbeeld althaeastroop, tijmstroop of althaea-tijmstroop.
Je kunt ook een hoestdrank op basis van ammoniumchloride, anijsspiritus en zoethout (Mixtura Resolvens) proberen. Wanneer er geen sprake is van een hoge bloeddruk kun je dit ook gebruikent ijdens zwangerschap en borstvoeding. Zoethout kan namelijk zorgen voor een verhoogde bloeddruk.
Wanneer je last hebt van taai slijm dan wil je graag het vastzittend slijm dunner maken.
Acetylcysteïne, broomhexine en carbocysteïne maken het slijm in de luchtwegen dunner en minder taai, waardoor het slijm makkelijker is op te hoesten.
Acetylcysteïne is de meest voorkomende medicatie onder de merknamen Bisolbruis, Fluimucil en Hoest bruistabletten acetylcysteïne Vicks. De bedoeling van dit medicijn is dat het slijm wordt opgehoest. Bij kinderen en baby’s onder de 2 jaar is de hoestreflex nog niet krachtig genoeg om het slijm op te hoesten. Daarom moet je altijd overleggen met je huisarts als je dit je kind wil geven.
Deze medicatie wordt vaak gegeven aan personen met COPD en Cystische Fibrose.
Niet alle medicatie wordt zomaar nog vergoed vanuit uw zorgverzekering. Kijk daarom zorgvuldig naar uw pakket en neem zo nodig een aanvullende verzekering.